Hogeschool iPabo
Hogeschool iPabo in Amsterdam leidt leraren in het primair onderwijs op. Door samenwerking met andere onderwijsinstellingen, groeit het studentenaantal de komende jaren naar verwachting flink. Dit vroeg om een uitbreiding van het gebouw, waarvan de kern dateert uit de jaren zestig, gelegen aan de Jan Tooropstraat in de wijk Amsterdam Nieuw West. In het verleden zijn aanpassingen en uitbreidingen gedaan waardoor een gefragmenteerd gebouw is ontstaan, waarin een heldere organisatie ontbreekt en met beperkte binding met de buurt. Mecanoo heeft het bestuur van iPabo ondersteund om in beeld te krijgen met welke middelen de nieuwe identiteit vormgegeven moet worden. De oplossing lag in een deel renovatie en een deel nieuwbouw.
Visie
De nieuwbouw is ontwikkeld volgens het principe van een studielandschap. De nadruk ligt op het integreren van drie verschillende zones: kennis delen, concentreren én ontmoeten. In de zone voor kennis delen bevinden zich projectruimtes, vergaderruimtes en lesruimtes. De concentratiezone bevat kantoren, besloten vergaderruimtes en stilteplekken. De entreehal, het restaurant en het atrium met tribune vormen de zone voor ontmoeting. De zones zijn circulair verbonden voor toevallig en gepland samenkomen. De interactie tussen medewerkers en studenten wordt laagdrempelig.
Verbinding
Door de entreehal te plaatsen op de plek van de huidige sporthal en hier grote glasvlakken in de gevel te maken, ontstaat een sterke binding met de buurt. Vanuit de nieuwe entreehal kijk je in het grote centrale atrium. Deze ruimte creëert een koppeling tussen de verschillende gebouwvleugels en verbindt de voorheen doodlopende gangen met elkaar. Op de begane grond van het atrium bevindt zich de aula met keuken. De vrij in de ruimte hangende eerste verdieping herbergt studieplekken voor studenten; de insteekverdieping daarboven bevat de mediatheek.
Heldere identiteit
De gevelafwerking van verticale blank houten lamellen, op enige afstand van elkaar bevestigd op een zwarte ondergrond, zorgt voor een visuele eenheid tussen het binnenterrein en de buitenzijde. Het atrium grenst aan een zijde aan een patio en aan de andere zijde aan de binnentuin die als ‘schoolplein’ dienstdoet. De grote hoeveelheid daglicht die door de glasgevels binnenkomt, zorgt ervoor dat je in het atrium het gevoel krijgt buiten te zijn. Om dit gevoel te versterken, is de gevelafwerking met houten latten doorgetrokken in het interieur. Natuurlijke en eenvoudig te onderhouden materialen als hout, glas en aluminium maken het interieur menselijk en aangenaam om in te verblijven. Het vernieuwde gebouw biedt niet alleen ruimte voor een flinke vergroting van het studentenaantal, maar stimuleert ook ontmoetingen tussen alle gebruikers.
Oplevering | 2015 |
Opdrachtgever | College van Bestuur iPabo, Amsterdam |